Metadata | 22/11/2023
Amb emissions neutres no n’hi ha prou: la indústria clama per la regeneració ambiental. La tecnologia es posiciona com el complement idoni per impulsar l’autogeneració d’energia i repensar l’eficiència dels processos.
El canvi climàtic és una realitat palpable en el nostre dia a dia. Després d’experimentar el setembre més calorós de la història, aquest novembre la temperatura mundial ha superat per primera vegada els dos graus per sobre de la mitjana de l’era preindustrial (1850-1900). Segons un article acadèmic publicat a la revista Nature Communications, el 23% de la població mundial viu en zones amb risc d’inundacions extremes, una xifra que s’ha duplicat en 30 anys. “Estudis de l’ONU deixen molt clar que la bretxa que hi ha entre les accions necessàries per complir l’Acord de París i les que estem fent és molt gran”, ha recalcat el cofundador de Roots for Sustainability (R4S), Raimon Puigjaner, en una conferència del primer Congrés Eurecat celebrat aquest dimecres al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona. Tota una sèrie d’evidències que apunten cap a una direcció: no n’hi ha prou neutralitzant les emissions existents, sinó que cal regenerar el planeta des de dins mateix de la indústria.
I és que la situació actual està tenint efectes immediats en àmbits com el sector primari. Als cellers Familia Torres ho viuen de ben a prop, com ha explicat la seva directora d’innovació i coneixement, Mireia Torres: “Amb temperatures cada vegada més altes i no només a l’estiu, tot el cicle vegetatiu de la vinya s’accelera, la maduració és més primerenca i es produeix un desfasament entre la maduració de la pell del raïm i de la del sucre, cosa que pot afectar la qualitat”. Aquest increment, sumat a la notòria sequera per què passa el país, ha provocat reduccions de la producció d’entre el 25% i el 50% dins del sector vitivinícola.